Ter wille van de duidelijkheid voor hun publiek en personeel ingevolge de verschillende beslissingen van de verschillende beleidsniveaus, en bewust van de ernst van de huidige sanitaire crisis, heeft de meerderheid van de bioscopen beslist om de deuren te sluiten na de laatste vertoning van 28/10/2020.  Deze beslissing werd bekrachtigd door het MB van diezelfde 28 oktober dat een algemene sluiting van alle Belgische bioscopen tot en met 19/11/2020 oplegt.

 

Persbericht FCB van 28/10/20

Federatie van cinema’s van België slaat noodkreet – Grootste deel Belgische bioscopen sluit de deuren na laatste vertoning van 28 oktober

Brussel, 28 oktober 2020 – De Vlaamse Regering heeft met de beslissing om de bioscopen te sluiten de marathon van maatregelen afgesloten die door het overlegcomité werd gestart. De bioscoopsector neemt akte van deze beslissingen en het overgrote deel van de bioscopen besluit – voor de duidelijkheid -  om de deuren te sluiten na de laatste voorstelling van 28 oktober.  Hoeveel bioscopen zullen kunnen heropenen?  De openbare federale, Gewestelijke, Gemeenschappelijke en gemeentelijke overheden moeten een sector in gevaar absoluut helpen.

Tijdens deze sanitaire crisis heeft de sector haar verantwoordelijkheid ten volle genomen en heeft hij een opmerkelijk aanpassingsvermogen tentoongespreid aan de steeds strenger wordende maatregelen van de diverse autoriteiten.  Dit aanpassingsvermogen, geloofd door de politiek, heeft het mogelijk gemaakt dat heel wat bezoekers met respect van alle gezondheids- en veiligheidsnormen, goedgekeurd door de experten en het publiek, ontvangen konden worden.

Thierry Laermans, secretaris van de Federatie van Belgische Bioscopen: “In een samenleving in crisis is cultuur meer dan ooit essentieel. Bioscopen zijn toegankelijk voor de hele bevolking, ongeacht leeftijd, afkomst of sociaal niveau en draagt bij tot een unieke en veelzijdige vorm van artistieke expressie. De sluiting van de cinema’s en alle cultuurhuizen betreuren we daarom ten zeerste”.

De huidige sanitaire crisis veroorzaakt een lawine aan onheilspellende berichten van alle overheidsniveaus, van federaal tot gemeentelijk, die onduidelijkheid scheppen over de omstandigheden in de bioscoopzalen.  Het is voor de duidelijkheid waarop ons publiek recht heeft dat het grootste deel van de bioscoopuitbaters ervoor kiest om hun zalen te sluiten na de laatste vertoning van 28 oktober.

Na een sluiting van 100 dagen, gevolgd door een periode waarin de activiteit zwaar verminderd was door zowel de door de overheden opgelegde veiligheidsmaatregelen als door de afwezigheid van blockbusters roept deze tweede sluiting onvermijdelijk de vraag op of sommige uitbaters en in het algemeen de hele filmsector dit nog zullen kunnen overleven.  Aangezien de bezoekcijfers de laatste maanden de 25% van de verwachte aantallen niet bereiken, hebben de uitbaters van kleine, middelgrote en grote bioscopen aanzienlijke verliezen geleden met als gevolg de sluiting van een eerste bioscoop (Cine Star Waregem).  Kunnen de overheden, zowel de federale als de Gemeenschappen, het belang van cultuur in België blijven onderstrepen zonder  duidelijke, gegarandeerde, overeengekomen en proportionele beslissingen te nemen omtrent financiële steun voor de bioscoopsector?

Tot op heden moeten we vaststellen dat er nog geen enkele ernstige hulp aan de bioscoopuitbaters is toegekend, met uitzondering van de Art-House sector die een subsidiecontract heeft.

Wij herinneren de overheid eraan dat de wankele economische situatie of zelfs een sluiting van de bioscopen onvermijdelijk zijn weerslag zou hebben op de Belgische distributie en productie die economisch niet leefbaar kunnen zijn zonder bioscoopzalen.  De economie van de ganse filmsector is gebaseerd op een broos ecosysteem waarvan de bioscoop de sokkel is.   

Thierry Laermans voegt toe: “De impact van deze tweede sluiting zal enorm zijn voor de cinemasector. De sector heeft de tijd nog niet gehad om te herstellen van de eerste lockdownperiode en nu komt er opnieuw een zware klap voor de Belgische cinema’s. En niet alleen voor de Belgische cinema’s, maar voor het volledige ecosysteem van de cinemasector.”

Indien de sociale en economische rol van de bioscopen in de steden belangrijk is voor de verantwoordelijke politici en indien cultuur voor hen een sterke waarde heeft, verwacht de sector een beslissing van hen die proportioneel is aan de ernst van de crisis die de hele sector raakt.

“Momenteel proberen we in gesprek te treden met verschillende politici. Enkel als we samenwerken, met alle regio’s en bevoegde politici, zullen we er in slagen om perspectief te creëren voor de volledige cultuursector.”, aldus Thierry Laermans.

De Federatie van Cinema’s van België verdedigt de belangen van de bioscoopuitbaters in België.  Haar leden ontvangen jaarlijks meer dan 85% van alle bioscoopbezoekers in ons land.

Voor meer info:

LAERMANS Thierry

Secretaris-Generaal 

0495/52 97 12

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 

 

 

 

Aanvraag tot lidmaatschap

Indien u een bioscoopuitbater vertegenwoordigt en lid wenst te worden van FCB nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. 

Statuten

 

FORMULE LIDGELDEN

Zalen    Vast recht Per zaal
1 tot 3 420  
4 tot 6 175 245
Vanaf 7 350 490

Art House:            50%

 

  AANVRAAG TOT TOETREDEN

WebMaster : J-une